Hunter Price
Chartered Architects

Cottage Epsom

C18th. Cottage, Epsom

Restoration of C18th timber framed cottage

Hunter Price negotiated approval of an application for listed building consent for alterations of to this listed building including replacement windows, external wall insulation, roof insulation, new ground floor covering, removal of paint to beams/doors, new shower installation, removal of plaster to chimney breast, new dado panelling to front reception room and removal of window shutters 

The application followed pre-application discussions with the Conservation Officer.

Replacement windows

The existing windows were a mixture of upvc double glazed and single glazed timber windows. It was proposed to replace all windows with purpose made wooden double glazed casement windows with hardwood cills. The style of the windows match the original timber windows. Detailed drawings were submitted for approval prior to work being commenced.

External Wall Insulation

Site investigations confirmed that the existing external wall construction comprised featheredge boarding on c.100x50 s/w studs with lath and plaster finish internally, The plaster finish had been covered with hardboard panels with s/w battens over panel joints. No insulation has been found in the external wall construction. Removal of some hardboard panels has revealed that the lath and plaster is generally in very poor condition and needing to be replaced.

The specification for repair of the external walls is intended to allow the incorporation natural materials including a breather paper under the timber, insulation between existing studs and a lime plaster finish internally.

Internally: Lath and plaster was removed and replaced by woodwool boards fixed to existing studs, finished with lime plaster, 75mm thick thermafleece insulation slabs were fitted in the space between studs.

Roof insulation          

Site investigations confirmed that there is no insulation in the areas of sloping ceilings. A small amount of insulation [c.50mm thick] had been laid over the ceiling joists in the roof space. The ceiling areas finished internally in lath and plaster covered with a textured/painted paper are generally in poor condition.

Conclusion

The proposed alterations respected the history of this listed building. No major interventions were proposed and all materials where appropriate matched those existing.